Menu Zavřeno

Motorkářská rocková mírová mise 2013: Vždy jsme se svými bratry, podpora Srbů na Kosovu!

13.10. 2013

Kolony motorkářů se 29. června, den po největším srbském národním svátku Vidovdan, vydaly na cestu do Kosova a Metochije. Jednalo se o další, dnes již tradiční, humanitární a kulturní akci s názvem: „Motorkářská rocková mise“. V jejím rámci se v Kosovské Mitrovici konal rockový koncert.

Motorkáři se shromáždili před sídlem srbského parlamentu. Akce se účastnilo velké množství motorkářů ze všech částí Srbska i sousedních zemí, ale také z Polska a Ruska.

Akce má humanitární charakter, jejím cílem je podpora Srbů na Kosovu a Metochiji, jež žijí v neobyčejně těžkých podmínkách.

Všichni účastníci akce měli zajištěné ubytování i stravování. Stejně tak měli zdarma pohonné hmoty, které jim zajistila ropná společnost NIS (Ropný průmysl Srbska), jejímž většinovým vlastníkem je ruská státní společnost Gasprom.

Kromě humanitárního charakteru akce, představuje „Motorkářsko rocková mise“ největší rockový festival v Srbsku i v sousedních státech. Jedním z hlavních organizátorů celé akce je jeden z nejznámějších srbských rockerů Riblja Čorba. Ten proslul již před rokem 1990 jako významný kritik tehdejšího komunistického režimu a v současnosti je znám svými vlasteneckými postoji a angažováním se v pomoci Srbům na Kosovu. Je rovněž členem jedné z předních srbských vlasteneckých stran.

Kromě Riblje Čorbe se v minulosti této pravidelně pořádané akce účastnili také další přední jména rockové scény zemí bývalé Jugoslávie. Jedná se např. o velmi populárního Vlado Georgieva, známého rovněž vlasteneckými postoji a dále také o další známé muzikanty či hudební skupiny, jakými jsou např: YU grupa, Djordje David, Dado Topić, Alica, Partibrejkersi, Kraljevski Apartman, Sladjana Milošević, Prazan Prostor, Ritam nereda a mnozí další.

Vřelého uvítání, jehož se motorářům a hudebníkům dostalo od obyvatel Kosovské Mitrovice, bylo nepopsatelně srdečné. Na letošním ročníku akce vystoupili na koncertu Riblja Čorba a skupiny YU grupa a Despot.

Pokud chcete také Vy pomoci Srbům na Kosovu, pak ještě máte možnost. Dnes 13. října máte poslední možnost přispět na naši sbírku pro Srby na Kosovu. Finanční pomoc můžete poslat na toto číslo účtu: 2800279598/2010, do zprávy pro příjemce dávejte poznámku „Kosovo“. Samozřejmě přijímáme také materiální pomoc. Tato pomoc bude věnována základní škole a jejím žákům a také chudé srbské rodině se spoustou malých dětí v jedné z velmi ohrožených srbských enkláv. Veškerou humanitární pomoc předáme Srbům na Kosovu osobně. O celé akci budou vydány podrobné reportáže.

Podrobnosti o naší sbírce se dozvíte zde: http://solidarita-kosovo.info/sbirka/

Nezapomeňte, že bratři Srbové vždy stáli při nás! Naše vlády však bohužel posledních více než 20 let podporují protisrbskou politiku západu. Proto je potřeba, abychom se dnes my postavili na stranu Srbů a poskytli humanitární pomoc těm z nich, kteří to nejvíce potřebují.

Záběry z motorkářsko-rockové mírové mise

Koncert Riblje Čorbe, zpívají píseň “Pogledaj dom svoj andjele”

%d bloggers like this: