Menu Zavřeno

Představujeme Vám srbské politiky, kteří nám budou přednášet o Kosovu

20.9. 2013

V tomto článku Vám v krátkosti představíme vrcholné politiky z řad Srbské radikální strany a předáka kosovských Srbů, kteří nás navštíví a budou vystupujícími na naší první veřejné akci. Tou bude přednáška o Kosovu.

Tato přednáška o Kosovu se uskuteční v pátek 27. září v Praze na adrese Revoluční 5.

Srbská radikální strana, patří již více než 20 let k nejúspěšnějším a nejvýznamnější politickým stranám v Srbsku. Několikrát zvítězila ve volbách a je hlavní politickou stranou, jež usiluje o zachování Kosova v rámci Srbska. Bližší informace o Srbské radikální straně i o naší přednášce se dozvíte ZDE:

Vrcholní srbští politici však nebudou přednášet jen v Praze. Jejich přednáška se koná také v Brně a to ve čtvrtek 26. září v 18:00 na adrese Panská 13. Více informací se dozvíte ZDE:

Zde si můžete přečíst základní informace o členech naší delegace:

 

Zoran Krasić

V čele delegace Srbské radikální strany (SRS) bude stát jeden z jejich hlavních politiků Zoran Krasić. Ten bude zároveň naším hlavním přednášejícím. Zoran Krasić je místopředsedou SRS a je také předsedou výboru pro obranu předsedy SRS Vojislava Šešelje před Haagským tribunálem. V posledních parlamentních volbách v Srbsku, jež se konaly v loňském roce, stál v čele předvolební kampaně SRS. V letech 1992-2012 byl poslancem srbského parlamentu, přičemž v letech 2008-2012 byl předsedou finančního výboru parlamentu. V letech 1998-2000 zastával funkci ministra obchodu a služeb v srbské vládě. Jednalo se o vládu, v jejímž čele stála Socialistická strana Srbska tehdejšího prezidenta Jugoslávie Slobodana Miloševiće. Srbská radikální strana byla tehdy jeho koaličním partnerem. Tato vláda stála v čele své země v nelehké válečné době. Vedla válku na Kosovu a musela čelit agresi NATO, jež vyvrcholila brutálním bombardováním. Navíc bylo tehdy Srbsko vystaveno bezohledným mezinárodním sankcím. Přednáška Zorana Krasiće o Kosovu a Srbsku jak v době války tak také především o dnešní aktuální situaci i o haagském tribunálu, bude tedy jistě nesmírně zajímavá. Budete tak mít možnost dozvědět se o všech těchto tématech informace doslova z první ruky.

Zvonko Mihajlović

Druhým hlavním přednášejícím bude představitel kosovských Srbů Zvonko Mihajlović. Ten je jedním z hlavních předáků kosovských Srbů. Stojí přímo v terénu v čele jejich odporu proti západní okupaci a útlaku ze strany tamní albánské pseudo vlády. Byl poslancem srbského parlamentu ve dvou volebních obdobích. Zastával rovněž funkci předsedy srbské samosprávy okresu Štrpce na jihu Kosova a Metohije. Tuto funkci zastával rovněž ve dvou volebních obdobích. Před několika měsíci však byl z tohoto postu odvolán srbskou vládou. Odmítl se totiž podřídit nové dohodě mezi vládou Srbska a Evropskou unií, jež by fakticky znamenala podřízení srbské samosprávy mafiánsko-teroristické vládě narko státu Kosovo. Tato dohoda navíc znamená nepřímé uznání nezávislosti Kosova ze strany Srbska a tedy i porušení srbské ústavy.

Zvonko Mihajlović nechtěl porušit ústavu a podřídit se nelegální vládě „nezávislého“ Kosova. Na místo toho neochvějně hájí srbské Kosovo a usiluje o zachování Kosova v rámci Srbska, stejně jako celá SRS. V současnosti se nachází na několika týdenní návštěvě Ruska a jižní Osetie. Stojí zde v čele delegace srbských církevních a politických představitelů, kteří odmítají nezávislost Kosova. Mimo jiné byl přijat samotným patriarchou Ruské pravoslavné církve Kirilem I. Svoji návštěvu Ruska ovšem zkrátí, aby mohl dorazit také k nám do Česka a na přednáškách zde upozornit na katastrofální situaci Srbů na Kosovu a spravedlivém úsilí o zachování Kosova v rámci Srbska.

Svetislav Madjarević

Dalším z přednášejících bude předseda mládeže Srbské radikální strany Svetislav Madjarević. Ten má bohaté zkušenosti s organizováním a distribucí humanitární pomoci pro Srby na Kosovu. Sám často putuje na Kosovo a v srbských enklávách rozdává humanitární pomoc. Má tedy cenné zkušenosti s organizováním humanitární pomoci. Navíc procestoval celé Kosovo a s trochou nadsázky se dá říct, že zná téměř každou tamní srbskou komunitu. Rovněž nám může přiblížit postoj mladé generace Srbů ke Kosovu a Metohiji.

Marko Paunović

Místopředseda mládeže Srbské radikální strany Marko Paunović je posledním členem delegace SRS. Také on nám může něco povědět o tom, jak mladí Srbové vnímají problematiku Kosova a vůbec všech hrůz, jež v podobě válek a sankcí postihly jejich národ za posledních 20 let a jež nepochybně silně poznamenaly také tamní mladou generaci.

 

Jak tedy vidíte, naše přednáška bude jistě nesmírně zajímavá, neboť vystupujícími budou přední odborníci na danou problematiku. A to nejen v teoretické oblasti. Tito lidé v praxi brání srbské Kosovo a pomáhají tamním Srbům přežít toto těžké období. Nabídneme Vám tedy řadu zajímavých témat týkajících se Kosova a každý si během naší přednášky jistě přijde na své.

%d bloggers like this: